Pralerier

Vi vil ikke prale af, at alle vores katte er perfekte, men de har alle været udstillet med gode resultater, faktisk så gode, at de alle - næsten - er blevet Best in Show (BIS). 
Vi tillader os også at prale med et par af de killinger, vi har solgt.

Bitsjka

Ofelia

Djingiz

Lilit

Sarantoya

Odile

Zenit

International Premier
Bitsjkova
af Grænselandet

Bitsjka på høje ben

Især Kirsten syntes, at Bitsjka var en meget smuk kat, men - indrømmet - ikke på alle måder helt efter russerstandarden.
Bitsjkas allerstærkeste sider var en dejlig kropstype og fine, høje, slanke ben, hun havde en pragtfuld stærk hage og hendes ørestilling var helt perfekt. Hendes svageste punkt var profilen: næsen var alt andet end lige - men den var sød! Det er Bitsjka, der er model til vores logo.   
                
Bitsjka var på en enkelt udstilling, inden hun blev neutraliseret, og da fik hun CAC. Som kastrat var hun på adskillige udstillinger, og hun fik titlen International Premier. På en enkelt udstilling fik hun det lidet flatterende MG, men dommeren syntes, hun var så sød, at hun fik en lille specialpræmie af ham. På andre udstillinger gik det bedre. Hun blev nomineret til Best in Show adskillige gange, og 2 gange blev hun BOX - best opposite sex. BIS blev det dog aldrig til.

Bitsjka var også på mange hobby-udstillinger, hvor hun "solgte" mange killinger. Publikum syntes altid, at hun var en usædvanlig dejlig kat. Især syntes de, at hun havde nogle vidunderlige grønne øjne.

Bitsjka fik et enkelt kuld killinger i 1987. Faderen til killingerne var Matrjoschka's Dombanos. Vi var meget tilfredse med killingernes udseende. Vi havde den store fornøjelse, at Marianne Stade, "The Grand Old Lady" inden for Russian Blue, så to af killingerne og var meget begejstret for dem.
De to hunkillinger i kuldet, Odile og vores egen Ofelia, fik begge en strålende udstillingskarriere, og de fik også begge killinger.

Til toppen af siden

Champion og
Europa Premier
Ofelia Hesseldal

Verdens smukkeste kat : Ofelia


Ofelia var verdens smukkeste kat! Hun var også en usædvanlig smuk russer, faktisk havde vi lidt svært ved at finde nogen fejl ved hende. Især var hendes øjenfarve exceptionelt god. Som lille så hun nu ikke specielt lovende ud, og vi var helt sikre på, at Odile ville blive den bedste russer af de to søstre, men Ofelia blev bare smukkere og smukkere og smukkere....

Hun har da også haft flotte udstillingsresultater. På sin allerførste udstilling var hun ungdyr, og da blev hun nomineret til Best in Show. Som fertil blev hun udstillet 5 gange, og hun mistede ikke et eneste certifikat. Tværtimod opnåede hun 3 gange BIO - bedst i opdræt - som det hed dengang.

Efter hun blev kastreret fortsatte udstillingskarrieren, og heller ikke på sin vej til Europa Premier, det højeste en kastrat kan opnå, mistede hun nogen certifikater. Hun blev nomineret talrige gange. Fire gange blev hun BOX og en gang BIS. Flere gange blev hun udstillet som veteran (katte i alderen 6-10 år), og 2 gange blev hun bedste veteran. I 1993 blev hun årets russer, og tre gange er hun blevet årets klubkat blandt kastraterne.

Ofelia var altid sød på udstillingerne og fik mange roser for sit gode temperament. Desværre kunne publikum ikke se hende, når hun lå i buret, for hun gemte sig altid, men når hun blev båret til og fra dommerringen, hørte vi til vores store fornøjelse tit beundrende bemærkninger om hende.
Også Ofelia fik et enkelt kuld killinger. Faderen til hendes killinger var Igor Las Islas. Djingiz, som blev boende hos os, og Bourtai fik begge efterkommere. De blev også begge udstillet med gode resultater.

Til toppen af siden


Hvis ikke Djingiz havde været en hankat, havde han nok også været verdens smukkeste kat. Men vi kan altså bedst lide hunkattenes lidt mere fine linjer, så derfor beholder Ofelia den betegnelse alene.
I modsætning til Ofelia så Djingiz allerede fra fødslen meget lovende ud: harmonisk med helt perfekt profil, en lækker pels og en lovende øjenfarve. Vi havde en bestilling på en hankilling fra en opdrætter i Ungarn, og det var på grund af Djingiz' lovende udseende, at vi valgte at sende ham derned. Men vi fortrød i 11. time. Vi kunne ikke undvære ham, og i hvert fald skulle han ikke så langt væk.

Djingiz blev udstillet 4 gange som killing og ungdyr, men opnåede ikke de helt store resultater. En enkelt gang blev det til BIO, de andre gange måtte han til vores overraskelse "nøjes" med ex.1. Det siger imidlertid mere om dommerne end om Djingiz, for da han blev helt voksen kom resultaterne. Som fertil hankat blev han udstillet to gange. Den første gang blev han nomineret og var oven i købet lige ved at blive BIS. Anden gang fik han CAC, men blev slået af mor Ofelia i kampen om BIO, som det hed dengang.

Som kastrat blev han udstillet 4 gange. Han fik selvfølgelig certifikat hver gang, men desuden blev han 2 gange BIS og 1 gang nomineret. Desværre blev Djingiz mere og mere ked af at blive udstillet. Han blev aldrig vred eller hvæsede. Vi kunne bare mærke på ham, at han var ked af det, og så holdt vi selvfølgelig op med at udstille ham. På trods af den korte udstillingskarriere blev Djingiz i 1991 såvel årets russer nr. 2 som årets klubkat-kastrat.

Premier
Djingiz Hesseldal

Djingiz bliver Best in Show

Djingiz blev far til et kuld killlinger på fem med sin kusine Tzaren's Blue Anastasia som mor. Det er det smukkeste russerkuld, vi nogen sinde har set! Da det blev  udstillet i kuldklassen, blev det da også bedste kuld - af 8.

Til toppen af siden

International Champion & Europa Premier
Zarin Lilit

Lilit 1½ år gammel


Da vi fik Lilit, var der især to ting, vi ønskede os: grønne øjne og en stærk hage. Lilits hage er ikke specielt stærk, og hendes øjenfarve var et godt stykke tid meget grumset. Til gengæld har hun en masse andre gode egenskaber : hun har bl.a. et yndigt lille trekantet ansigt med en meget fin bredde, hun har god profil, og hun har en dejlig kropstype. Først og fremmest har hun dog et fantastisk temperament, både på udstilling og hjemme - og så fik hun efterhånden også en endog meget fin øjenfarve.

Vi udstillede hende 2 gange som ungdyr for at finde ud af, om hun i det hele taget ville udstilles. Det ville hun heldigvis, og hun har altid opført sig eksemplarisk på de udstillinger, hun har været på.

Hendes bedste resultat var måske, da hun på sin allerførste udstilling som voksen blev intet mindre end BIS. Undervejs slog hun ikke mindre end 7 andre korthårshunkatte ved nomineringen. Vi var umådelig stolte. Siden er det gået både op og ned, og hun erhvervede titlen International Champion.

Hun manglede kun ét certifikat i at blive Grand International Champion, inden hun blev neutraliseret. Siden er hun blevet udstillet som kastrat, men har nu stort set afsluttet udstillingskarrieren som Europa Premier. Undervejs er det blevet til en del nomineringer, og hun er yderligere blevet BIS to gange og BOX to gange.

I 2004 kom Lilit på den store svenske Russian Blue klubs toplister. På listen for kastrater blev hun nr. 2, kun slået af sin halvsøster Zarin Vega. Endnu flottere var det på veteran-listen, for der blev hun simpelthen nr. 1. Ret flot, ikke? Hun blev for resten også Årets russer-kastrat i Danmark i 2004. I 2005 kom Lilit på en delt andenplads på Jyraks topliste over hunkastrater.

Lilit fik to kuld inden hun blev steriliseret. Det første var fransk opdrættede Opiom De La Mer De Kara far til, og killingerne var de meget smukke Zenit og Zoogin. Lilit holdt sig til 2-tabellen, så også i hendes andet kuld med Rathcke's Chlopiec Elf som far var der to killinger: Sarantoya, som blev boende hos os, og hendes måske endnu kønnere søster Salonqa.

Til toppen af siden


Sarantoya opnåede ikke helt resultater, der berettiger til, at hun skal være med på pralesiden - men næsten! Og i hvert fald er vi så tilfreds med hendes ydre, at vi gerne vil prale med hende.

Som fertil havde hun et yndigt trekantet hoved med en næsten perfekt profil, fin og slank krop med lange ben og lang hale, en dejlig pels med fin farve og et dejligt sølvskær og først og fremmest pragtfulde øjne, både når det gælder facon og især farve.

Hun klarede sig også fint på udstillingerne. Hun fik flere gange BIV-total, og en enkelt gang blev det også blevet til en nominering. Hun blev vores første (og sidste) EC! Der skulle 24 udstillinger i voksenklasserne, inden titlen var i hus. Tre gange måtte hun nøjes med ex.2, den ene gang var det hendes kuldsøster Salsa, der slog hende.

I 2001 blev Sarantoya bedste Russian Blue ungdyr i Danmark, og såvel i 2003 som i 2004 blev hun den bedste fertile russer.

På udstillingerne opførte hun sig eksemplarisk, lige bortset fra at hun ikke kunne lide at stå på de glatte dommerborde. Vi trænede hende i at stå pænt på et bord, og det hjalp i perioder.

Efter hun blev neutraliseret, troede vi, at nu skulle hun fortsætte på udstillingerne som kastrat, men der blev vi snydt. Neutralisationen medførte to uheldige ting: Hun blev for tyk, og hun udviklede ligesom sin mor allergi. Lilit kom rimelig hurtigt over allergien, men det var ikke tilfældet med Sarantoya, så hun trak sig - sikkert til sin egen tilfredshed - tilbage fra de skrå brædder.

Sarantoya fik et enkelt kuld killinger bestående af en af hvert køn, inden hun blev neutraliseret. 


Europa Champion 
Sarantoya Hesseldal

Sarantoya Hesseldal

Til toppen af siden

Europa Champion
Odile Hesseldal

Smukke Odile

Det er Leila Sørensen, der har taget det stemningsfulde foto.
Læg mærke til Odiles tynde, gennemskinnelige ører.
Selv om vi ikke ejede Odile, synes vi alligevel, at vi godt kan tillade os at prale med hende.
Bitsjkas anden datter, Odile, var en køn lille killing med et yndigt hovede -  med bl.a. en dejlig stærk hage, en fin kropstype og kønne øjne med en fin facon og en lovende farve. Endelig havde Odile en speciel udstråling. Hun blev solgt til Leila Sørensen (dengang Koch), og Leila var en ønskekøber. Som det vigtigste har kattene det godt hos hende, men desuden ville hun både udstille Odile og lade hende få killinger.

Odile viste sig at være en god udstillingskat. Allerede som ungdyr blev hun intet mindre end Best in Show. Vi udstillede ikke selv på den pågældende udstilling, men vi var til stede, og vi blev fuldstændigt målløse, da Odile gik helt til tops. Vi havde jo bare opdrættet et enkelt kuld med vores hunkat som mor og den nærmestboende hankat som far.

Som voksen gik det i starten lidt langsomt. Odiles pelskvalitet blev først rigtig god, da hun blev lidt ældre og havde fået killinger. Da hun var kommet igennem åben klasse, begyndte det imidlertid at gå hurtigt, og i 1990 blev hun Europa Champion. Undervejs fik hun BIO/BIV hele 12 gange. 2 gange blev hun BOX, og udover det blev hun nomineret flere gange. Odile var altid sød på udstillingerne, og hendes særlige karisma fornægtede sig ikke.

Hendes allerflotteste resultat var nok, da hun i 1990 blev nr. 8 på Racekattens top10. Det var dengang meget sjældent, at en russer placerer sig på hovedklubbernes top 10 lister.

Odile blev stammor for Leilas opdræt med stamnavnet Tzaren. Hun blev selv mor til tre kuld. De killinger, der kom til at sætte sig de største spor, var de to hunkillinger fra det allerførste kuld, Tzaren's Blue Affrosine og Anastasia, der begge selv fik killinger og også blev udstillet med gode resultater. Faderen til dem var Tobias Argentum.
Fra Odiles sidste kuld med Tzaren's Elias som far fik Tzaren's Blue Janis og Tzaren's Blue Juziska killinger.

Til toppen af siden


Zenit, der er Lilits datter, har også opnået så fine resultater på udstilling, at hun kan komme med på pralesiden.
På sin allerførste udstilling i Ribe d. 22. april 2000 blev hun bedste korthårskilling. Hun syntes, det var lidt kedeligt at skulle stå stille til bedømmelsen, men ellers tog hun udstillingen med knusende ro. På de to andre udstillinger, hun var på som killing og ungdyr, opnåede hun henholdsvis BIV totalt og BIV plus nominering.

Vi syntes også selv, at Zenit var en køn killing. Hun havde en dejlig pels med en lidt lysere farve, end vi er vant til, men stadig udpræget blå. Hendes øjenfarve var meget lovende, men hendes hage var, ligesom Lilits, for svag. Som voksen  beholdt hun sine kvaliteter, især var hendes pels fremragende.

Hjemme hos sin egen familie var hun en lille solstråle. Vi har altid ment, at Russian Blue sædvanligvis ikke er en typisk børnekat, men Zenit var en af undtagelserne. Alle i hendes nye familie - husets datter includeret - havde stor fornøjelse af Zenit.
I det hele taget så det ud til, at Zenit havde arvet far Opioms meget åbne væsen. Man kunne bestemt ikke sige, at hun var tilbageholdende.

I år 2000 kom Zenit på JYRAKs liste over topkatte! Hun blev nr. 3 på listen over de mest vindende killinger og ungdyr. Både vi og Anne Merete var meget glade og stolte. Udstillingskarrieren stoppede dog tidligt, da ejeren ikke var så vild med udstillinger.

Zenit Hesseldal

Zenit med pokal og kokarder

Foto: Anne Merete Ebbesen

En næsten voksen Zenit

Foto: Ole Palmhøj

Da Zenit var ca.10 måneder gammel, var hun til fotograf. Det var hun ikke specielt begejstret for, og hun var ikke særlig samarbejdsvillig. Alligevel lykkedes det for fotografen at få taget et par rigtig gode billeder.

Dette er et af dem, og er hun ikke fin? Vi synes det! Klik  på billedet, hvis du vil se det større.

Til toppen af siden

Seneste opdatering 12. april 2009