Lilit og hendes killinger


Lilit

Slangen frister Eva

Illustration fra et manuskript
fra det 15. århundrede

Vi fik lov af opdrætteren af vores lille nye hun, Sari Kulha, selv at bestemme navnet. Det skulle bare begynde med et L. Det var svært, syntes vi, og der var ingen navne med L til hunner i vores navnebog.

Vi fandt dog på nogle stykker, som Sari kunne vælge imellem, for det skulle jo også lyde godt i Finland.
Hun valgte Lilit. I jødisk mytologi er Lilit en dæmon eller natteheks og i den jødiske folketro navnet på Adams første hustru. I renæssancens billeder af fristelsen blev slangen tit afbildedet som en kvinde, og det er meget muligt, at det er Lilit.
Man skal nu lede længe efter en kat, der er mindre dæmonisk end vores Lilit...


Lilits første kuldLilit fik 2 killinger i sit første kuld, og i lang tid troede vi, at det var to hanner.
 

Vi vidste også, hvem der skulle have killingerne, så de blev medbestemmende om navnene. Fra vores navneliste udvalgte vi adskillige par, og nogle af navnene kunne også bruges på kryds og tværs af parrene.


Zenit


Zenits nye ejer, Anne Merete Ebbesen, er en af vores bedste venner, og hun var den første, der havde bestilt en killing. Derfor måtte hun også først vælge navn til sin killing, og det blev Zenit.
Det opfylder ganske vist ikke vores krav om, at man skal kunne se, om det er en han eller en hun, men det blev en fordel, da det viste sig, at Zenit faktisk er en hun og ikke en han, som vi først troede.
Zenit er i øvrigt det punkt på himlen, der står lodret over ens hoved, også kaldet issepunktet. Det passer fint med, at Zenit blev født med hovedet først.


Zoogin

Travhesten Zoogin


Vi havde tre navne, der kunne bruges i par med Zenit, og af disse tre valgte de nye ejere, familien Balle, Zoogin.
Vi havde hørt navnet, da vi en gang helt tilfældigt så et travløb i fjernsynet. En af hestene hed Zoogin, og vi syntes straks, at det også ville være et flot navn til en kat. Zoogin vandt løbet, og senere fandt vi ud af, at Zoogin var en meget berømt og vindende svensk travhest.
Hesten Zoogin har sin egen meget flotte hjemmeside - det er derfra, vi har lånt billedet. Klik på billedet, så kommer du til Zoogins side.


Lilits andet kuldLilit fik også bare to killinger i sit andet kuld. Allerede før de blev født, havde vi bestemt navnene, hvis det blev to hunner.


Navnene havde vi fundet i en bog, der hedder Drengen i Taigaen, skrevet af Blid Alsbirk. Taigaen er i dette tilfælde den mongolske taiga, der ligger i det nordligste Mongoliet, tæt ved grænsen til Rusland. Det mongolske taiga-folk er ikke ret stort i antal. De lever som nomader, der følger rensdyrenes vandinger året rundt.

Salonqa

Foto: Blid Alsbirk

 

Sarantoya

Foto: Blid Alsbirk

 

Det mongolske taiga-folk giver navne efter naturen eller efter, hvad børnene ligner, når de bliver født. Hovedpersonen i bogen er drengen Harhru, Mørke Søn.
 
To af hans venner hedder Salonqa, der betyder Regnbue, og Sarantoya, der betyder Månestråle. De navne kunne vi ikke stå for, så det blev også navnene på Lilits to sidste killinger.


Tilbage til navnesiden