Dagbog for Zenit og Zoogin

Lilit fik sit første kuld killinger sidst i december 1999. Killingernes far hedder Opiom De La Mer De Kara. Han er af fransk herkomst og boede i Danmark til ca. en uge efter, Lilit blev parret, hvorefter han udvandrede til Finland.
Den første killing blev født d. 27. og den anden d. 28., og der blev kun to killinger.

Fra killingernes fødsel og til de flyttede hjemmefra skrev vi jævnligt nyt om dem på vores side med sidste nyt. Det er denne "dagbog", der kan læses nedenfor.

28. december 1999

Se killingernes stamtavle

HURRA - Lilit er nedkommet med 2 fine killinger, begge hanner. Det blev en lidt kompliceret fødsel, men vi undgik dog kejsersnit, og vi er lykkelige for, at der var mere end 1 killing.
Mor og killinger ser ud til at trives fint, men som mange førstegangsfødende ser Lilit ud til at kede sig lidt, og hun vil helst have selskab hele tiden - det er der vel egentlig ikke noget at sige til.
4. januar 2000

Lilit med sine killinger

Lilit med killingerne på sit elskede zebratæppe

Lilits killinger stortrives. Lilit selv har derimod været noget urolig. Bl.a. har hun forkastet killingekassen med det til formålet indkøbte lammeskind. Det skete i forbindelse med nytåret, så måske blev hun bange for alt halløjet. Nu er hun og killingerne blevet installeret i et udstillingsbur med et gammelt - men åbenbart elsket - tæppe. Det går meget bedre.

De to "gamle" katte har taget pænt imod killingerne. De hjælper ikke ligefrem med pasningen, selv om Lilit vist gerne ville have især Djingiz til det, men de kigger begge venligt interesseret til killingerne med jævne mellemrum. Vi er alle begyndt at se "nærsyn" (hovederne i kort afstand fra mor og killinger) i stedet for fjernsyn.

Ofelia var ikke bange for nytåret. Ved årsskiftet satte hun sig i et vindue med god udsigt og nød fyrværkeriet. Djingiz holdt sig mere i baggrunden, men virkede nu ikke specielt forskrækket.

GODT NYTÅR TIL ALLE !

13. januar 2000

 

Se de første fotos af killingerne

 

Killingerne er så søøøøde!!! Og dygtige!!! De sover og spiser stadig det meste af tiden, men de er også begyndt at legeslåsse med hinanden, og de prøver at vaske sig selv. De stavrer en del rundt på høje ben, men ikke altid i lige god balance.
De er også kælne. Hvis de er vågne, når vi kommer for at kigge til dem og være sammen med dem, kommer de "løbende" hen til os, og de lægger sig tit med alle fire poter i vejret for at blive kløet på maven. Mens de spinder.

Efter aftale med killingernes nye ejere skal de hedde Zenit og Zoogin, men det er endnu ikke bestemt, hvem der er hvem.
24. januar 2000Flere fotos
af killingerne
Tiden går alt for hurtigt, killingerne er nu næsten 4 uger.
De kan så meget, løber meget hurtigt af sted og laver sjove hop. De leger meget med hinanden og med deres mor, og de er så småt begyndt at lege med legetøj. De er endnu ikke begyndt at spise selv, men vi præsenterer dem snart for deres første måltid, der ikke består af mors mælk.

Det er nu blevet afgjort, at etteren er Zenit, og toeren er Zoogin - til gengæld er vi nu i tvivl om, om Zenit er en han eller en hun. Det er et held, at navnet kan bruges til begge køn.

Begge killinger elsker at være i menneskehænder, og når vi kommer ind til dem, mjaver de højt for at blive taget op. De nye ejere har været for kigge på dem. Zenit skal bo i en familie, hvor der også er en pige på 3 år. Da hun og forældrene var her i går, var pigen mere bange for Zenit, end Zenit var for pigen - faktisk var hverken han eller Zoogin det mindste bange.
5. februar 2000 Killingerne er allerede næsten 6 uger. Det er nu helt sikkert - næsten - at Zenit er en hun. Heldigvis er det OK for de nye ejere.

Killingerne har så travlt nu. Når de ikke lige spiser eller sover, leger de vilde leger. De har for længst forceret kravlegårdens indhegning, så nu drøner de rundt i hele værelset. De løber meget hurtigt, leger fangelege, legeslås, forsøger at fange egen, hinandens eller mors haler. De klatrer i kradsetræerne, men endnu ikke helt til toppen i de store. De er også skrappe til at lege med legetøjet, og i dag hørte vi for første gang en af dem forsvare et stykke legetøj. Lilit nyder det, meget af tiden leger hun også, som om hun selv var en killing. Ind imellem bliver der dog også tid til en kæletur.

Begge killinger spiser selv nu, og de vokser meget. De bruger grusbakkerne fint. Den lille killingebakke blev kasseret efter et par dage. De ville hellere bruge de voksnes bakker, og til gengæld forsøgte Lilit og somme tider også Ofelia at bruge killingebakken med varierende held med hensyn til at ramme rigtigt.
16. februar 2000 Tiden går alt for hurtigt, nu er Zenit og Zoogin over 7 uger gamle.

De har endnu ikke forceret pladen ind til killingeværelset, så de har til vores og nok også Lilits tilfredshed stadig begrænset råderum. Lilit er blevet en rigtig god mor og ser ud til at nyde tilværelsen. Hun kan vist bedre lide store killinger end små bitte babyer. Somme tider kigger hun bare på killingernes udfoldelser, andre gange leger hun med. De to små får stadig lov at sutte en gang imellem, og så spinder de højere end på noget andet tidspunkt.

Ofelia og Djingiz synes, at killingerne er noget vilde. De vil i hvert fald ikke lege med! Og hvis de små kommer for tæt på, kan det også blive til et hvæs. Vi forsøger at dele tiden mellem de små og de store, så ingen føler sig forsømt.

20. februar 2000

Så er der nye killingebilleder

Nu er killingerne hoppet ud af killingeværelset !
Zoogin gik - eller rettere hoppede - straks ned ad trappen til køkkenet, Zenit kom lidt efter og virkede lidt mere forsigtig, men alt i alt er de nok parate til at indtage hele huset, hvis de får lov.

Vi skal ikke mere skræve over pladen ind til værelset, til gengæld bør vi konstant gå med slæbende skridt for ikke at komme til at træde på en killing i fuld fart.
8. marts 2000

...og endnu flere killingebilleder

 

Killingerne har indtaget hele huset - og vi har haft de første bekymringer.
Zoogin har haft maveproblemer. Han har hele tiden været livlig og glad, men har kastet op. Vores dyrlæge var bange for en tarmindkrængning, men det var heldigvis ikke tilfældet. Måske har han spist et eller andet, der ikke var beregnet til killingemad, og det har irriteret hans mave eller tarm. Han er nu på skånekost, og det går godt. Han har ikke taget på den sidste uges tid, så det var godt, at han var en stor killing inden problemerne.

Men ellers er begge killinger mere vilde og legesyge og frække end nogen sinde. De har deres små snuder i alt og hærger potteplanter og alt muligt andet. De er pragtfulde!
23. marts 2000 Det er to fine ungkatte, vi har - lidt endnu. Det er et spørgsmål om dage, inden de flytter hjemmefra. Det er en trøst at vide, at de nye ejere også tæller dagene, med forventningens glæde for deres vedkommende, med vemod for vores.
Zoogin fik det hurtigt helt fint igen og tog på et par dage rigtig meget på. Det var tydeligt, at depoterne blev fyldt op.

Lilit har et godt stykke tid været i gang med afvænningen. De fleste gange går hun bare, når killingerne forsøger at sutte, men nogle gange sætter hun en pote på hovedet af den killing (som regel Zoogin), der vil die. Og enkelte gange lader hun dem minsandten sutte - under meget højlydt spinden fra killingernes side og en utålmodig banken med halen fra Lilits side.
29. marts 2000

De nyeste billeder af Zenit og Zoogin

Zenit flyttede til sit nye hjem for 5 dage siden, og det er gået over al forventning. Hun følte sig hurtigt hjemme og har endda ligget på skødet af husets 3-årige datter.
Zoogin var til gengæld meget stille og lidt trist, den dag Zenit flyttede. Han er selvfølgelig igen helt sig selv, og om et par dage er det hans tur til at flytte.
9. april 2000 Nu er det godt en uge siden, Zoogin blev hentet, og han har for længst indtaget sit nye hjem.
Der er blevet noget stille her. Vi mennesker savner killingerne, men kattene ser ikke ud til at savne dem. Tværtimod er Ofelia og Djingiz vist glade for igen at have fået mere spillerum. Ikke engang Lilit synes at savne killingerne, kun mangler hun af og til nogen at lege meget vildt med. De to "gamle" kan i modsætning til killingerne ikke helt honorere hendes ønsker om, hvor tit der skal leges vildt.
Tilbage til nyt fra 2000