Det skete i 2002

21. januar 2002 For første gang i nogle år fik vi ikke killinger omkring juletid, og selv om vi har haft tid til andre ting, er det er ikke frit for, at vi savner killinger. Vi regner da også med, at Sarantoya skal have et kuld inden alt for længe, men foreløbig har den unge dame ikke været i løbetid. Hvis hun slægter sin mor på, kommer hun først i løbetid til sommer, så vi må væbne os med tålmodighed.
Vi har ellers forlovet hende med en ung hankat. Vi håber, at han og hans ejere vil vente på hende. 

6. februar 2002

Sari med Sarantoya i Roskilde

Sari med Sarantoya til nomineringen (som Sarantoya ikke vandt) i Roskilde.
Foto: Annett Lyng

Vi har været til årets første udstilling. Lilits opdrætter Sari ville komme til Roskilde med Zarin Querida, som er datter af Lilits halvsøster Bella, og som nu ejes af Marika Klöf. Vi ville gerne mødes med Sari, og så tog vi Sarantoya med også.
Sarantoya fik sit første CAC, og hun snuppede også BIV for næsen af Querida - og selvfølgelig også de andre russere på udstillingen. 
Querida er ellers blevet en meget køn russer. Hun ligner nu Lilit meget i modsætning til første gang vi så hende for godt 1½ år siden, da hun endnu var ungdyr.

Sarantoya er ikke færdigudviklet endnu. Vi synes, Lilit stadig er kønnere end sin datter, Sarantoya mangler den flotte bredde i hovedet, som Lilit har. Endnu - måske vil et kuld killinger ændre det.
I det hele taget er Lilit meget smuk lige nu; hendes pels er vokset ud igen. Hun kunne sagtens udstilles igen, men vi overvejer at få hende steriliseret. Hun skal ikke have flere killinger, og der er et stykke vej til Grand-titlen.

 


3. marts 2002

Tristan

Tristan fotograferet 
af Bjarne M. Jepsen

Der er egentlig ikke noget nyt om vores katte. De har det alle godt - heldigvis.
Ved et tilfælde har vi prøvet en ny slags mad til Ofelia, og det er bare guf, synes hun. Hun grovæder! - og er måske også blevet lidt tykkere. Det må hun gerne blive, for hun har ellers fået den ældre kats noget skarpe linjer. 
Vi har endnu ikke helt taget beslutningen om at få Lilit steriliseret. Hun virker meget afbalanceret og godt tilpas; og så kunne vi måske også lige udstille hende et par gange endnu som fertil.
Sarantoya mener IKKE, hun er voksen endnu og er IKKE gået i løbetid. Det er sjovere at lege. Vi har vist hende billedet af hendes forlovede, men det har ingen effekt haft. Vi synes ellers, han ser godt ud på fotoet: fint bredt hoved, meget fin øreform og placering, god øjenfacon. 
Vi håber, vi snart får tid til at aflægge ham og hans ejere et besøg, så vi kan få set nærmere på ham.

26. marts 2002

"De to små" - Lilit og Sarantoya har været til deres årlige helbredstjek og vaccination, og der var intet at bemærke. Sarantoya fik også den navlebrokattest, der nu kræves for avlskatte. 
Vi har fået set vores udvalgte hankat, og vi har ikke fortrudt. Så nu er vi altså parat til løbetid, Sarantoya!

Vi har lige hentet en film fra fremkaldelse. Med næsten kun mislykkede billeder - flashen har svigtet. Surt! Et par enkelte fotos af Sarantoya og et af Djingiz er anvendelige.


19. april 2002

Sarantoya (og Dorthe) har lavet Sarantoyas egen tøze-side. Den kan findes på adressen:
http://sarantoya.subnet.dk

23. april 2002

Klik på billedet for at se det større

Dorthe og Lilit venter på, at dommeren skal udtage sin BIV-kat


Ofelia har fået konstateret hyperthyreodisme (forhøjet stofskifte). Det blev efterhånden lidt for påfaldende med hendes store appetit, især fordi hun ikke tog på. Hun blev testet og ganske rigtigt: Hun har forhøjet stofskifte. Se mere i netdyredoktorens sygdomsleksikon.
Hun skal nu indstilles på noget medicin, som vi håber vil hjælpe.

Vi havde Lilit med på udstilling for et par dage siden, og hun fik sit tredje CAGCIB og mange rosende ord fra dommeren. 
Sarantoya fik lov at blive hjemme. Dels havde vi håbet, at hun var i lykkelige omstændigheder (men det er hun ikke!), og dels vidste vi, at søster Salonqa ville komme, og så ville det i bedste fald være blevet til en andenplads. Denne gang måtte Salonqa nu nøjes med certifikatet, men nu mangler hun altså kun ét til champion-titlen.
Også vores forhåbentlig kommende svigersøn Tristan var med, og han fik sit første CAC.


3. maj 2002

Vi var lige ved at tro, at Sarantoya havde så svage løbetider, at vi ikke bemærkede dem; hun hyler ret meget og ret højt i alle mulige situationer til daglig. Vi tog fejl! Sarantoya har nu været i sin første løbetid, og der var ikke noget at misforstå. Hun fik nu ikke besøg af sin forlovede i denne hendes allerførste løbetid, men næste gang håber vi, hun bliver parret.

15. maj 2002

Tristan på besøg hos Sarantoya


Sarantoya har været i løbetid igen, og denne gang havde hun besøg af Tristan. Vi så (og hørte) kun en enkelt parring, men der har måske været flere.
Nu er det bare at håbe og vente...

Sarantoya og Tristan blev hurtigt gode venner, men især Lilit savnede Sarantoya. For Lilits skyld kom Sarantoya somme tider ud af brudekammeret, men Tristan kaldte så ynkeligt på hende, at hun hurtigt blev sat tilbage igen.

Fotoet til venstre af Tristan er taget, mens han var på besøg hos Sarantoya. 


26. maj 2002

Vi har igen besøg af Tristan. Han og Sarantoya genkendte hinanden lige med det samme og parrede sig efter højst 5 minutter sammen. Vi krydser fingre for et resultat denne gang.

1. juli 2002

Ofelia 15 år


Alle gode gange tre! Sarantoya havde besøg af Tristan for 3. gang omkring d.10. juni. Vi fortalte de to turtelduer, at nu var det sidste gang, og denne gang er Sarantoya ikke gået i løbetid igen, så måske...

Ofelia blev 15 år d.30. juni, og Djingiz blev 13 år d.17. juni.  Nu har vi to teenagere i huset.


14. juli 2002

Den lille finke til Sarantoya har nu igen været i løbetid, så vi skal altså ikke have nogen killinger. Øv!

12. august 2002

Alle fire katte har været med os på miniferie i Sønderjylland. Det kan nu godt ske, Lilit og Sarantoya ikke syntes, det var ferie for dem, for de blev udstillet to dage i træk i Flensborg. Begge fik certifikat begge dage, så nu er Sarantoya champion, og Lilit mangler kun et enkelt certifikat - som ikke må være hverken dansk eller tysk - til grand-titlen.

Sarantoya holder øjensynligt løbetidspause. Bare hun ikke holder så lang pause, at vi igen skal have killinger i julen.


14. august 2002

Om Ofelias sygdom: 
Medicinen hjalp for så vidt fint. Stofskiftetallene blev normale, og hun tog også lidt på. Men desværre kunne hun ikke tåle medicinen. Hun kom til at kaste op af den og fik det generelt dårligt, også af meget små doser. Vi holdt op med medicinen, og hun fik det straks bedre.
Til gengæld steg hendes stofskiftetal så igen. Den eneste anden mulighed her i landet er at bortoperere en del af skjoldbruskkirtlen. I dag har hun været til dyrlæge, og det blev konstateret, at skjoldbruskkirtlen igen er vokset så meget, at operation er mulig.
I mellemtiden har vi haft tid til at tænke over sagen, og vi har besluttet, at Ofelia i en alder af 15 år ikke skal udsættes for en operation med hvad deraf følger. Hun skal have det godt i sin sidste levetid.

Det har hun heldigvis lige nu. Hun har holdt vægten, og hun spiser heller ikke helt abnormt meget. Måske er der en lille stilstand i udviklingen af sygdommen, og vi håber, det vil vare ved et godt stykke tid endnu.


20. august 2002

Salsa august 2002


I ferien besøgte vi Sarantoyas kuldsøster Salsa - døbt Salonqa - hendes far Elvis og hendes mennesker.

Det var vores første besøg, siden vi afleverede hende. Hun havde nu ikke specielt lyst til at snakke med os, men vi fik da set, hvor fin hun er. Selv i sommerheden sover hun i sengen, og vi er sikre på, at hun bliver godt forkælet.

Hun og Sarantoya ligner hinanden utrolig meget, Salsa har bare lidt bedre pels og lidt bedre profil. På billedet, som er det eneste brugbare, vi fik taget, kan man se hendes flotte linje over øjnene. Den er vist også lidt bedre end Sarantoyas.


9. september 2002

Tanisjka's Blue Castello

Miró fotograferet på udstilling


Sarantoya har været i løbetid igen. Denne gang ville vi prøve med en anden hankat, og hun blev hun sendt på besøg hos Tanisjka's Blue Castello, også kaldet Miró.

Vi var spændt på, om Sarantoya havde glemt Tristan, som hun var meget glad for. Det havde hun - man kan ikke beskylde katte for trofasthed - og hun lod sig villigt parre.

Miró er en erfaren herre på næsten 3 år. Han er allerede far til to kuld med hver 4 killinger, så nu håber vi, det også lykkes med vores lille dame.


9. oktober 2002

For ca. 1 uge siden blev Sarantoya scannet for at se, om der er killinger i vente - og det er der! Vi så tre fostre, og måske er der flere.

Hun opfører sig også lidt "gravidt": spiser mere og er ikke helt så vild, som hun plejer at være. Faktisk synes vi også, hun nu er ved at få en lille runding på maven. Forventet fødsel om en måned.

Også halvsøster Zenit har langt om længe været i løbetid. Hun er blevet parret, men det er for tidligt at sige, om det har givet resultat.


3. november 2002

Lilit blev steriliseret for to dage siden. Vi ville jo gerne have haft det sidste certifikat til Grand-titlen, men hun trivedes ikke på p-piller - hun var blevet noget sur. Og så besluttede vi, at hun ikke skulle vente længere for vores ambitioners skyld. Også fordi det ville trække ud med nok en udstilling, da vi aldrig udstiller, når vi har killinger i huset. 

Man kan mest se på Sarantoya, at hun er gravid, når hun bevæger sig. Hun har fået en sjov vraltende gang- og løbeart! Man kan da også se en bule på begge sider af hende, men hun er meget fin og stram - ikke fed.
Vi har ikke fået taget nogen fotos af hende, men vi tvivler også på, man vil kunne se på et foto, at hun er gravid.
Vi synes, hun er lidt skæv, så vi gætter på, der er tre killinger.

Også Zenit er i lykkelige omstændigheder. Hun skal nedkomme ca. 1. december.


16. november 2002

Killingernes stamtavle


Den 10. november fødte Sarantoya en fin lille hunkilling, og dagen efter blev en hankilling forløst ved kejsersnit. Der var kun de to, så enten har scanningen været upræcis, eller også er en killing blevet absorberet under graviditeten.

Denne gang er vi ikke i tvivl om killingernes køn, og de har fået navne: Hunkillingen hedder Ujiji og hankillingen hedder Uzuri. Det er swahili-navne. Ujiji er den afrikanske by, hvor Stanley fandt Livingstone i 1871. Uzuri betyder smuk, så det håber vi, kommer til at passe.
Efter de havde fået navne, fandt vi ud af, at Stanleys og Livingstones møde i Ujiji fandt sted præcis den 10. november. Det er da morsomt!


1. december 2002

HURRA!!! Zenit har fået 4 killinger i dag - helt uden problemer.

November- december 2002

Killingernes dagbog

Killingernes fotoalbum

Uzuri - 2 uger

Uzuri 2 uger gammel

Ujiji Chimay

Ujiji Chimay i 
4 ugers alderen


Selv i begyndelsen af killingernes liv var der en del pasning også for vi mennesker. Sarantoya havde øjensynligt ondt i såret, og det generede hende en del, når killingerne suttede, og især når de potede på hendes mave. Det blev først bedre, da stingene blev taget ud. 

Lilit tog sin mormorrolle yderst alvorligt, så hver gang der lød et pip fra fødehulen, mente hun, at det var hendes opgave at få skabt ro. Det blev killingerne hverken mere mætte og eller mere tilfredse af! Men det var umuligt at skille Sarantoya og Lilit, for så hylede begge højt ved dørene i deres respektive rum, og Sarantoya var ikke hos sit afkom. Endelig syntes den lille Uzuri altid, at den dievorte, Ujiji havde, var den bedste. 
Der var altså en del uro hos killingerne, og især Ujiji fik aldrig rigtig ro til at die og tog ikke ordentligt på. For første gang nogen sinde måtte vi give ekstra tilskud. 

Da de til normeret tid begyndte at spise selv, var alle problemerne overstået. Lilit deltog stadig i pasningen og syntes, killingerne var lige så meget hendes som Sarantoyas. Heldigvis ville Sarantoya gerne have, at hun var sammen med hende og killingerne - ellers ville vi have haft et problem. Det så ud til at ærgre Lilit, at hun ikke også kunne give mælk. Tit lagde hun sig med maven indbydende vist frem, og killingerne var også lidt interesserede, men ikke så lang tid.

Ofelia og Djingiz var venligt interesserede i de små. Djingiz begyndte hurtigt at lege lidt med dem, men det var nu mest Sarantoya, der legede rigtig vildt med dem. 
Allerede da Uzuri var 3-4 uger gammel, blev han meget glad for Djingiz. Der var ingen tvivl om at der opstod et særligt fællesskab mellem husets to drenge.

Ujijis nye ejere, Camilla og Martin besøgte hende adskillige gange til stor fornøjelse for alle parter. Hun kom også til at hedde Chimay, for det skal hun kaldes i sit nye hjem.  

Tilbage til nyhedssiden